Fredagstipset: 8 smarte grep du kan gjøre for å beskytte dine enheter på reise

Endelig er sommerferien her. Kos dere, men ikke glem å sikre dine personlige filer og informasjon på dine digitale enheter før du reiser. Konsekvensene ved å ikke sikre dem kan være katastrofale. Tidligere har vi skrevet et fredagstips på hvordan du trygt bør transportere din PC på innenlandsreise.

På reise i innland og utland gjelder de samme forholdsreglene, men her ønsker vi å spe på noen smarte grep til for hvordan du kan og bør sikre enheten din på best mulig måte.

Her følger 8 smarte grep du kan gjøre for å beskytte dine enheter på reise:

Ha brukerpassord

Blir du ikke bedt om å skrive inn et passord hver gang du slår enheten på, opprett ett umiddelbart. Ha passord på PC og PIN-kode eller touch-kode på smarttelefon. Dersom du har en maskin uten passordinnlogging, og denne maskinen skulle bli stjålet, vil uvedkommende kunne skaffe seg full tilgang til alle filene på maskinen din. Det er som å ha ytterdøra vid åpen.

Ha en god forsikring

En god reiseforsikring kommer man langt med. Skaff deg en forsikring som dekker tap og skade av personlige eiendeler. Sjekk at forsikringsandelen dekker nok til at du ville kunne kjøpe deg en ny enhet.

Ha et oppdatert sikkerhetssystem

Kontroller at all sikkerhetsprogramvare er oppdatert på dine enheter. Pass på at brannmuren er på plass og sørg for at du har anti-virus samt anti-spionprogrammer som kjører. Vi står i bresjen for å sette opp gode sikkerhetsløsninger.

Sikkerhetskopier og krypter dine enheter

Ta backup av dine filer før avreise, og sørg for å ha en automatisk skyløsning for sikkerhetskopiering. Beskytt også filene dine ved å låse hele maskinen med et sterkt passord og krypter diskene. Ved å kryptere harddisken, vil ingen ha mulighet til å få tilgang på informasjonen og filene på enheten din uavhengig om den skulle ha et passord. Ja, man kan logge seg på en ukryptert datamaskin med passord!

Enheter kan forsvinne, mistes, bli ødelagt – og det krever en sikkerhetskopi for å få tilbake alt i etterkant. Informasjon lagret på enheten din som kopier av ID-er f.eks; pass, din hjemmeadresse, kontaktinformasjon til dine venner og medarbeidere, personlige bilder, bankdetaljer – all denne informasjonen kan brukes til identitetstyveri, dersom det havner i feile hender.

Vær forsiktig med hvor du logger inn

Ikke logg på viktige tjenester på enheter du ikke fullt kan stole, som Facebook og e-post. Nettkafé, eller låne-PC-er på hoteller, kan ha mulighet til å logge tastetrykkene dine og få tilgang til kontoene dine, også etter du har logget ut. Om det er helt nødvendig å lese e-post eller gå innpå Facebook på en enhet du ikke selv eier, ha på to-trinnspålogging. Slik unngår du at uvedkommende, som skulle ha stjålet passordet ditt, til å kunne logge seg på kontoene dine. I sikkerhetsabonnementet vårt er totrinnspålogging en selvfølgelighet.

Hold også øyet med enhetene dine. Sørg for at disse ikke er synlige til enhver tid, og fristende mål å ta. Reiser du til et land forbundet med høy risiko for ran, vurder heller å ta med en eldre smarttelefon til bruk på reisen.

Vær varsom på WiFi

Begrens mengden personlig informasjon du sender over åpne trådløse nettverk (WiFi). Unngå å skrive inn kredittkortopplysninger og personlig informasjon som personnummer eller fødselsdato ved bruk av WiFi på hotell, kaféer og andre steder med gratis tilgang.

Kobler du deg til WiFi som ikke krever noe passord kan det i verste fall bety en risiko for at alt du gjør på maskinen blir overvåket og at noen kan snappe opp både personinformasjon og passord mens du surfer intetanende. Ikke koble deg til WiFi uten passord. Videre er det viktig å passe på at nettsidene du besøker, er sikret.

Bruk VPN

Dersom du ofte kobler deg til åpne trådløse nettverk bør du vurdere å bruke penger på et Virtuelt Privat Nettverk (VPN). Denne tjenesten beskytter Internett-tilkoblingen din ved å kryptere alle dataene du sender og mottar på nettet. En annen fordel ved å bruke en VPN under reisen er muligheten til å se innhold som ikke er tilgjengelig på bestemte geografiske steder, som NRKs Nett-TV i utlandet.

DigiFix anbefaler Mullvad VPN. Denne anbefalingen er forøvrig ikke sponset.

Hold enhetene dine unna ekstrem varme og kulde, fuktighet og sand!

Unngå å utsette enheten din for ekstreme temperaturer. Mens en beskyttende laptop-sleeve kan beskytte din datamaskin mot støt, vil den på den annen side ikke beskytte den mot ekstreme temperaturer. I varme strøk kan varme og fuktighet forårsake store problemer for enhetene dine. Unngå å forlate enhetene dine i en plastpose i et rom der kan bli svært varmt eller kaldt, for eksempel i en bil. Unngå også fuktighet.

Det er også viktig å ta en fysisk rens av datamaskinen din før og etter reise da støv og sandkorn kan samle seg opp inne i maskinen og utgjøre fare for maskinen, og til og med være brannfarlig. Vi utfører profesjonell fysisk rens uten fare for komponenter.

God sommer fra alle oss i DigiFix!